Μασσαλίας 1, 106 80, Αθήνα

210 3376 710 / fin-adr@hobis.gr

Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης

Λουκάς Σπανός

Ο Λουκάς Σπανός είναι οικονομολόγος (ΒΑ, MSc ΕΚΠΑ) και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής (ΚΕΔΙΠ-IMC, ΥπΔΔΑ). Πριν αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή στο Ελληνικό Κέντρο Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης, ήταν Επιστημονικός Σύμβουλος στον Ελληνικό Χρηματοοικονομικό Διαμεσολαβητή. Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος Προέδρου Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας (2015-2016) σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και βιωσιμότητας, καθώς και μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Στρατηγικής του προγράμματος crowdfunding act4Greece της Εθνικής Τράπεζας. Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2010-2011), όπου ήταν επικεφαλής των τεχνικών ομάδων διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας από τον ΟΜΕΔ (Ν. 3899/10), καθώς και Διευθυντής στο Γραφείο Υπουργού Οικονομίας (2009-2010) με ευθύνη το συντονισμό και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμμετέχοντας σε επιτροπές και ομάδες εργασίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από τον Αύγουστο του 2019 είναι Μέντορας στο Visa Innovation Program – Greece. Μέλος επιτροπής ειδικών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που συνέταξε Έκθεση στρατηγικών δράσεων προσαρμογής του Ελληνικού Αποθετηρίου στον Κανονισμό EE 909/2014-CSDR (2017) και μέλος ομάδας έργου, επίσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για θέματα ανάπτυξης δεικτών εταιρικής διακυβέρνησης (2014-2017). Διαθέτει πολυετή ερευνητική εμπειρία σε πλήθος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε χρηματοοικονομικά θέματα στο Κέντρο Μελετών & Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει εργασθεί ως υπεύθυνος ανάπτυξης υλικού και εκπαιδευτής στο Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεων Εκπαίδευσης (e-learning) του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ως μέντορας μικρομεσαίων επιχειρήσεων για θέματα καινοτομίας (Πρόγραμμα «Δικτυωθείτε» Υπ. Ανάπτυξης).

Είναι εκπαιδευτής εγγεγραμμένος στο Μητρώο  του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης και συμμετέχει ετησίως ως αξιολογητής στον θεσμό «The Bravo Sustainability Awards» του QualityNet Foundation. Διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το εργαστηριακό μάθημα «Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών & την Επεξεργασία Πληροφοριών» και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Χρηματοοικονομική & Τραπεζική» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα «Corporate Governance & Business Ethics», ενώ δίδασκε επί πενταετία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μαθηματική Προτυποποίηση στις Σύγχρονες Τεχνολογίες & την Οικονομία» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το μάθημα «Αποτίμηση Αξιογράφων».

Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται η συμμετοχή του στην έκδοση του συλλογικού τόμου «Corporate Responsibility and Digital Communities» (Palgrave Macmillan, Cham, 2018), είναι συγγραφέας του βιβλίου «Εταιρική Διακυβέρνηση: Έννοια & Μέθοδοι Αξιολόγησης (με Μ. Ξανθάκη και Λ. Τσιπούρη, Εκδόσεις Παπαζήση 2003), ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή συνέδρια.

Είναι ερευνητικός εταίρος του Sasakawa Young Leaders Fellowship Found (Sylff) του Tokyo Foundation, μέλος του European Corporate Governance Institute και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.